Keuzes maken

door | 23 feb 2016 | 0 Reacties

Neem jij de verantwoordelijkheden voor je keuzes? Durf je daadwerkelijk te kiezen? Overleg jij altijd eerst even met je partner? Houd jij rekening met wat je baas ervan zal vinden? Of misschien vinden je ouders je keuze niet zo prettig?

Mijn coach zegt altijd “the way you do anything is the way you do everything”  En daar slaat ze de spijker op zijn kop! Durf jij volledig JA te zeggen? JA tegen jouw leven? Of kies jij altijd voor een excuus? Altijd een veilig optie?

Ik ontmoet veel mensen die zeggen : Ja maar jij hoeft met niemand rekening te houden! Mijn antwoord is dan : “Jij ook niet, het is jou leven”. Omdat ik single ben betekent het niet dat mijn leven makkelijker is dan dat van jou. Dat jij er voor kiest om anderen zeggenschap te geven over jouw keuzes, is prima. Realiseer je dan echter wel wat de consequenties daarvan zijn.

Alles wat je doet is een keuze. Zo ook de keuze om niet te kiezen.

Een aantal veel gebruikte excuses zijn:

 • Daar hebben we nu geen geld voor.
 • Als ik dit heb afgerond dan…
 • Nu is het echt niet de geschikte tijd.
 • Mijn collega’s zijn met vakantie dus..
 • Daar heb ik nu echt geen energie voor.
 • De drukte op het werk laat het nu niet toe

Nu heb ik een vraag aan jou : “Ben je het waard om….?” Als het antwoord ja is, dan vind je een manier om er voor te zorgen dat je de juiste keuze maakt voor de volgende stap.

 • Zet de eerste stap en geld is nooit het probleem.
 • Als je echt wilt kun je tijd maken.
 • Je collega’s en je baas vinden wel oplossingen om jou te vervangen. Niemand is onmisbaar (sorry als jij dacht van wel 😉 )
 • Van een juiste beslissing krijg je energie.
 • Denk je dat de drukte ooit gaat afnemen?

Je kunt namelijk altijd wel iets bedenken waarom het niet uitkomt op dit moment. Je bent pas echt een dwaas als je hetzelfde blijft doen en een ander resultaat verwacht.

Dus, durf jij te kiezen voor wat voor jou van belang is? Of laat jij de keuze maken?

Wat je ook kiest. Ben jezelf bewust van de gevolgen!

Wil je wat bereiken, dan raad ik je aan om zelf te kiezen wat bij jou past. Om te kiezen voor dat wat je gelukkig maakt. Zet elke stap bewust!.

Hoe is dat voor mij? Het is zeker niet altijd makkelijk geweest. Al vanaf dat ik een klein kind was koos ik voor mijn gevoel. Daardoor werd ik vaak niet begrepen. Dat was lastig. Nu zorgen mijn keuzes en mijn werk er voor dat sommige mensen me zelfs bijna niet meer aanspreken, zelfs het onderwerp ‘mijn bedrijf’ gewoon vermijden in een gesprek. Dat doet me verdriet om 2 redenen. Ten eerste:  omdat ze mij dus niet volledig kunnen accepteren zoals ik ben. Mijn keuzes, mijn werk en mijn gedrag is een afspiegeling van hun angsten. Ten tweede:  omdat juist die mensen mijn hulp zouden zo hard  kunnen gebruiken. Ik kan ze dat nooit aanbieden omdat er geen hulpvraag komt. En al zeker naar mij toe.

Dit neemt echter niet weg dat ik altijd die keuzes maak die bij mij passen. Dat veel mensen die keuzes niet kunnen begrijpen is logisch want het is mijn leven en niet dat van hen.

Of het opzeggen van mijn baan makkelijk was? Nee! Of het constant kiezen om liever single te zijn dan niet met de juiste partner samen te zijn makkelijk is? Nee.  Of in mijn eentje een bedrijf op te zetten makkelijk is? Nee. Of ik altijd weet of ik mijn investering kan betalen? Nee. Of dingen bij mij altijd volgens planning gaan? Nee.

Maar ik kies er wel bewust voor omdat dit mijn leven is en ik het alleen wil leven op de manier die bij mij past.

Of ik gelukkig ben? JA!! Ontzettend!

Ik mag werken vanuit mijn hart! Ik mag en kan anderen inspireren omdat ook te doen. Door de tijd heen heb ik geleerd: dingen komen altijd zoals ze moeten komen. Misschien niet zoals jij het graag wilt, maar wel zoals het voor jou bedoelt is. Het is aan jou wat je er mee doet!

Ben jij klaar om te kiezen voor jouw leven?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *