Salsa dansen.

door | 19 apr 2016 | 0 Reacties

Salsadansen heeft mij veel geleerd. Wat jij daar van kunt leren, vertel ik je in deze blog.

Bij het salsadansen hoor je de muziek, voel je het ritme en als dame volg je vol vertrouwen de man. Het is altijd weer mooi om te zien dat alle verschillende dansparen hun eigen ding doen en dat het toch een geheel vormt. Ieder danst zijn eigen dansje, aangepast aan het niveau.

De sfeer is gemoedelijk. Iedereen heeft  hetzelfde doel :een leuke dansavond hebben.

Dat is ook wat er gebeurd in het leven : je gaat mee in je eigen ritme en tempo. Vol vertrouwen zet je de volgende stap. En met alles wat je doet, ben je onderdeel van het grote geheel.

Dit avontuur begon een jaar of zes geleden. Op een outdoor-festival werd er salsa gedraaid. Dit was voor mij de eerste keer dat ik meerdere salsanummers achter elkaar hoorde. Wat gaaf! Wat een ervaring ! Ik wilde meer van deze muziek horen, veel meer ! Ik wilde bij meer van dit soort feesten zijn. Na even googelen vond ik het juiste feest waar ik naar toe wilde. Dat werd Salsabreeze op Aquabest. Een aantal weken later ging ik samen met een vriendin op stap. Eenmaal daar stapten we een andere wereld binnen. Alle meiden c.q.vrouwen even mooi. Hoge hakken, mooie jurkjes, haren perfect. We vielen duidelijk  buiten de toon. De mannen hoffelijk, sierlijk maar vooral sexy. We keken onze ogen uit. Al snel viel het mij op dat de man een vrouw ten dans kwam vragen.  Dit boeide me onmiddellijk. Vanaf dat moment wist ik zeker : Dit wil ik ook leren. Salsadansen moest mijn ding worden.

De volgende dag op het werk sprak ik een collega over mijn nieuwe avontuur. We besloten de maand er na nog een keer te gaan.  Deze keer waren we beter voorbereid. Hoge hakken, mooie jurkjes en ook onze haren perfect in de krul. Onderweg in de auto zei ik  tegen mijn vriendin : Vanavond wil ik ook een dansje doen. (Ik had nog nooit 1 danspas gezet) Zo geschiedde. Later die avond werd ik ten dans gevraagd.  Wonderbaarlijk genoeg ging het niet eens zo heel slecht. Vertrouwen op een man die je niet kent, dat was spannend. Maar zo de moeite waard. Dat dansen was zo leuk, dat wilde ik meer en meer. En weer hadden we de avond van ons leven. Vooral de muziek zorgt ervoor dat ik in het moment leef, de tijd vergeet, mijn zorgen loslaat en geluk ervaar op een hoog niveau.

Het volgen van salsalessen kon niet uitblijven. Eerst een aantal keer privéles zodat we de basis snel te pakken hadden. Daarna mee in de groepsles. Dit was wekelijks een uurtje geluk.

Mijn sociale leven verplaatste zich. De kroeg verwisselde ik voor de salsafeestjes. het jaar daarna reisden we naar Cuba. Salsa, salsa en nog eens salsa. Een week salsa les volgen van de lokale bevolking. Dat was bijzonder. We denken nog vaak met heimwee terug aan die week.

Een aantal jaren en vele danspasjes later ben ik veel ervaringen rijker. Ik hoorde de muziek, voelde het ritme en zag me als deel van het geheel. Zo werkt het in het leven. Hoe klein je ook denkt te zijn je bent altijd onderdeel van een groter geheel. Zonder vertrouwen in jezelf, vertrouwen in het grote geheel kom je er niet. Omdat iedereen zijn leven leeft, in het ritme dat bij hem past, ben je deel van het geheel.

Nu is de vraag: wil je het horen ? Kun je het voelen?

Afgelopen weekend bezocht ik weer eens een feestje. Inmiddels ben ik  enorm gegroeid in het vertrouwen in mezelf. Daardoor ging het dansen werkelijk geweldig. Ik vertrouw op mezelf. Ik weet namelijk, dat ongeacht met wie ik dans, ik altijd op mijn eigen benen sta. Dit zorgt ervoor dat ik  mee ga in het ritme en zo onderdeel ben van het groter geheel. Zonder mezelf te verliezen.

Verder heb ik geleerd, dat wat er op je pad komt ,altijd een weerspiegeling is van hoe jij jezelf ziet. Ga ik  de deur uit en twijfel ik over mezelf ? Dan zal ik nauwelijks gezien worden en dus ook niet ten dans gevraagd worden. Daar staat tegenover, dat als ik vol zelfvertrouwen de deur uit ben gegaan, er bijna een rij staat om met mij te mogen dansen.

Dit is een mooie les : met je gedachten kun je alles maken of breken.

“Wat je aandacht geeft groeit”, is wat men altijd zegt. Wat gebeurt er als ik vol twijfel over mezelfsalsadansen ga? Dan zie ik veel mooie vrouwen op het feest. Zij worden wel gevraagd en ik dan dus niet. Ga ik vol vertrouwen op stap, dan ben ik de mooiste op het feest en word ik ten dans gevraagd. Dit, terwijl er op de meeste feesten dezelfde mensen lopen. Maar gezien worden door de ander ligt aan jezelf : Wil en durf je jezelf te zien ?

Los van het feit dat ik elke keer ontzettend geniet van mijn dansavonden, heeft het dansen me nog veel meer geleerd :

  • Leef in het ritme van je leven. Het is jouw leven!
  • Vertrouw op jezelf. Ook al maak je wel eens een mis-stapje.
  • Je bent altijd onderdeel van het grote geheel. Dus nooit alleen!
  • Na elke nummer komt er weer een en weer een en….
  • Leef je passie. Dan blijft het leven een feest .
  • Durf jezelf te zien. Alles is een reflectie van je gedachten.
  • Ga zo nu en dan een nieuw avontuur aan!

Leef jij je passie? Durf jij te vertrouwen op jezelf? Ben jij klaar voor een nieuw avontuur?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *