Stress

door | 1 dec 2015 | 0 Reacties

Stress.

Het is 1 december en daarmee is de laatste maand van het jaar echt begonnen! Voel jij ook de druk om ‘nog even snel’ de dingen af te ronden voor het nieuwe jaar? Ondertussen wil je ook nog naar de polis van de zorgverzekeraar kijken, je doel voor 2016 uitwerken, waarschijnlijk wil je nog cadeautjes kopen en ook nog wat tijd voor jezelf vrij maken. Daardoor zou je stress kunnen ervaren. En voor je het weet is het 1 december 2016! Dat klinkt misschien nu nog wat ver weg. Ik weet nog heel goed dat het vorig jaar december was. Dé maand waarin de knoop werd doorgehakt en ik niet langer voor een baas zou gaan werken. De beslissing die heel mijn leven op zijn kop zette! Spannend? JA enorm! Spijt? Nee! Waar wil jij volgend jaar op terug kijken? Weer een jaar hard gewerkt maar geen stappen gezet? Weer een jaar voorbij zonder aan jouw persoonlijk doel gewerkt te hebben? Of wordt 2016  het jaar waarin jij echt gaat doen waar je van droomt? Het jaar waarin jij kiest voor wat voor jou echt belangrijk is? Krijg je daar nog meer stress van als je aan de mogelijke gevolgen denkt? Denk er dan maar eens aan wat de gevolgen zijn als je niets doet! Dan gaat er zo weer een jaar voorbij en voor je het weet zijn er 5 voorbij. Daar zou je pas echt stress van kunnen krijgen. Stress kan positief zijn:

  • Het houdt ons alert bij gevaar.
  • Het zorgt ervoor dat we deadlines halen.

Maar teveel stress zorgt voor:

  • Lichamelijke klachten
  • Slecht slapen
  • slechte concentratie
  • zelfs een burn-out.

En dat laatste is in sommige gevallen dichter bij dan je in eerste instantie verwacht. Met een aantal kleine en relatief makkelijke stappen ben je dit voor en kun je optimaal blijven presteren.

Kansen, blog, stress, lief zijn voor jezelfHoe ik omga met stress? Elke dag wandelen, regelmatig achter mijn laptop vandaan, een duidelijk doel voor ogen en me houden aan mijn planning! Lukt dat elke dag? Nee, ik ben ook een mens en soms lopen dingen anders. Zolang als de meeste van mijn dagen maar via plan lopen is er ruimte voor spontane acties.

Op 9 en 17 december geef ik een workshop ‘Zo bereik je persoonlijk leiderschap in 2016’. Want als je in 2016 echt stappen wilt maken begin je in 2015 al!

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *